Opinió al Viu Vilanova – Número 25
El proper mes de juny es compliran els deu anys que UNITAT per Vilanova té la responsabilitat del govern local. En aquesta darrera dècada Vilanova ha crescut molt perquè així ho preveia el planejament urbanístic vigent, i per tant, la nostra feina s’ha centrat en generar els nous serveis i cercar els recursos adients que una població emergent i en ple desenvolupament necessita i reclama.
Des de la zona esportiva municipal fins a la biblioteca Contravent, passant per les escoles bressol, les d’infantil i primària i l’institut, la Plaça dels Països Catalans, la pista poliesportiva coberta, el bosc de les Escoles, la Ronda Verda o la passera de Can Farigola, entre moltes altres, han estat noves inversions i nous serveis per al ciutadà.
Aquestes actuacions han requerit esforços econòmics importants per a una població que es preparava per fer un salt qualitatiu i quantitatiu enorme mentre encara, però, no tenia els 5.000 habitants. I certament, aquests esforços econòmics van generar algunes dificultats que es van veure agreujades per la caiguda sobtada dels ingressos com a conseqüència directa de la crisi econòmica.
Just ara fa un any i en aquest mateix espai (butlletí Viu Vilanova núm. 22) explicàvem que s’havia sol·licitat a la Generalitat un Pla de Sanejament, això és, una tutela financera a la que els ajuntaments han de recòrrer quan determinats indicadors econòmics reflecteixen valors negatius (estalvi net i romanent de tresoreria) o excés d’endeutament.
El Pla té un període d’aplicació de quatre anys i s’entén que al finalitzar aquest període la situació s’ha d’haver corregit. En el nostre cas, el de Vilanova, cal dir que malgrat que encara no s’hagi complert ni la meitat del termini, l’Ajuntament ja ha pogut demanar al Departament de Política Financera la sortida del Pla, sense comptabilitzar cap ingrés extraordinari, perquè els valors dels indicadors de referència ja s’han reestablert i han recuperat el seu sentit positiu.